Se alla

Föräldralediga erbjuds 24 timmars förskola för syskon

Från och med 1 april införs 24 timmars förskola för föräldralediga

Fredag 3 februari 2017

förskolaLiberalerna gick till val på utökad förskoletid för arbetssökande och föräldralediga. Nu erbjuds barn till föräldralediga 24 timmars förskola.

Tidigare erbjöds barn till föräldralediga 25 timmars förskoletid per vecka om man lät barnen stanna hemma på skolloven, alternativt 20 timmars förskoletid per vecka och man fick ha sina barn på förskolan under loven. Idag har barn till föräldralediga och arbetslösa, enligt lag rätt till 15 timmar i veckan på förskola.

Systemet med 25 respektive 20 timmars vistelsetid har nu utvärderats och det visade sig att de olika valen gjorde det en smula komplicerat och skapade merjobb både administrativt och för pedagogerna ute i verksamheterna. Nu erbjuds vistelsetid på 24 timmar i veckan under grundskolans terminer (höstlov, sportlov, påsklov undantagna) För barn som är inskrivna i allmän förskola* utgår ingen avgift.

Åsa de Mander

    – Det nya upplägget med 24 timmars vistelsetid där förskolan erbjuder sex timmar om dagen fyra dagar i veckan blir tydligt för föräldrarna men även för förskolepersonalen i deras planering av verksamheten. Förskolan ska erbjuda barn en trygg omsorg och är viktig för att stimulera barns utveckling, säger Åsa de Mander (L), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Detta är dock ett erbjudande. Önskar man stanna hemma mer med syskonen så är man fri att göra det. Valfriheten är viktigt för Tyresös föräldrar. Vårdnadshavare till barn som precis fått syskon får ha barnet på förskolan enligt tidigare placeringstid en månad efter det nya syskonets födelsedatum. Det är en utökning med två veckor från tidigare. Vid flerbarnsfödslar får vårdnadshavare ha det äldre barnet på förskolan enligt tidigare placeringstid i tre månader efter de nya syskonens födelsedatum. Också det är en utökning från tidigare.

 

*Från augusti det år barnet fyller 3 år har det rätt till allmän förskola fram till dess att det börjar skolan. Det innebär att alla barn i åldern 3-6 år har rätt till plats i förskola om föräldrarna önskar det. Allmän förskola är ingen egen verksamhet, utan barnet ingår i den vanliga förskoleverksamheten. Skillnaden är att den allmänna förskolan är avgiftsfri och att barnet erbjuds plats oavsett föräldrarnas sysselsättning och behov av omsorg.