I en källarlokal i Björkbackens äldreboende har Tyresö kommun öppnat upp ett coronalager för att förse äldreomsorgen och hemtjänsten med skyddsutrustning. I lokalen står handsprit, ytdesinfektion, skyddsvisir, skyddskläder, ansiktsmasker, tvål, handsprit mm från golv till tak. 

Runt om i kommuner och landet vittnar man om att det ibland har saknats skyddsutrustning, men så har inte varit fallet i Tyresö. Ingen har behövt gå till jobbet utan skydd. Det har emellanåt varit brist på viss skyddsmaterial, men det har aldrig tagit helt slut.

I Coronalagret som det kallas arbetar personal från Tyresö kommun som annars har andra arbetsuppgifter i kommunen, Anneli Törnkvist som vanligtvis arbetar som samordnare på Ekonomistyrningsenheten och Eric Braafnäs, Enhetschef på Internservice fanns på plats när Liberalernas Tony Thorén, som är ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden var där och besökte lagret i veckan. Han blev väldigt imponerad över den beredskap och det engagemang han såg där.

coronalager

– Jag är så oerhört stolt över alla medarbetare i kommunen, där många har lämnat sina ordinarie arbetsuppgifter för att gå in helt okända områden för att hjälpa till. Man brukar tala om att människor gärna håller sig inom sina  komfortzoner för att det känns bekvämt. Kommunens medarbetare har visat att man kan kan utöka eller tom gå utanför sin komfortzon, vilket är en stor styrka.

Många lokala Tyresöhjältar

På Breviks skola och andra Breviksbor har tillverkat skyddsförkläden i plast i  som sedan levereras till lagret. Fina hälsningar från tillverkarna är fastsatta på skyddskläderna, något som verkligen uppskattas av personalen som vittnar om att det har varit ett oerhört tufft jobb i en pressad situation. Även på Strandskolan har man varit kreativa och tillverkat skyddsvisir, Textilverkstan, som är en del av daglig verksamhet har tillverkat munskydd i tyg, och ett ett flertal privatpersoner med 3D-printrar hemma tillverkar hållare till skyddsvisiren.

Men även flera företagare har hjälpt till, sponsrat och även ställt om sin verksamhet i Tyresö för att stötta i den här utmanande situationen.  Tony Thorén är är både stolt och glad när han hör om hur engagerade Tyresöborna är

– Som ordförande blir jag både glad och stolt över hur vi i Tyresö hanterat detta. Glad över att vi har så många kommuninvånare som visat ett stort engagemang, och ställt upp med och tillverkat skyddsutrustning. Allt ifrån skolungdomar, företagare och alla andra som på något sätt varit med och bidragit, säger han

Stöttar privata äldreboenden och vårdcentralerna

Det är inte bara den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten som får hämta material från coronalagret utan även de privata äldreboendena kan hämta material där. Man har även erbjudit vårdcentralerna i kommunen att komma dit och hämta handsprit och annat när det har varit brist. Lokalvården i kommunen hämtar även de tex skyddshandskar och ytdesinfektion. 

– Själv är jag både glad och stolt att bo och verka i en kommun där alla visar att när det gäller så ställer alla upp det värmer mitt i hjärta. Jag är också  övertygad om att även om det  verka dystert och mörkt just nu när det gäller med coronapandemin,  så finns det ett ljus i tunneln, avslutar Tony Thorén.