SFI för de ukrainska flyktingarna
Tisdag 4 april 2023
På tisdagen 4 april kunde kommunstyrelsen i Tyresö slutligen fatta det beslut som utretts och bifallits i kommunledningsutskottet tidigare – nämligen att erbjuda alla flyktingar från Ukraina möjlighet att påbörja strukturerade och intensiva studier i svenska genom programmet SFI, Svenska för invandrare, inom den kommunala vuxenutbildningen.
Kommunens utredning visar att satsningen inte är förknippad med några större kostnader, då studerande i första hand erbjuds platser i redan befintliga SFI-grupper. Redan i dag är det löpande antagning till denna typ av utbildning och därför kan antagning och studiestart ske utan längre väntetider. Det finns också möjlighet att studera kvällstid.
– Det är väldigt glädjande att Tyresö kommun kan vara en föregångare när det gäller att erbjuda flyktingar från Ukraina möjlighet att studera svenska inom SFI. Kunskaper i svenska är i de flesta fall helt avgörande för att få jobb, och officiella betyg från SFI är då viktigt. Detta krävs också vid olika typer av vidareutbildningar, säger initiativtagaren Heinz Sjögren, ordförande i Liberalerna i Tyresö.
I Tyresö kommun finns det 197 personer i åldern 21-64 år som omfattas av det så kallade massflyktsdirektivet, där majoriteten är flyktingar från Ukraina. Dessa har i dagsläget inte rätt till SFI. Dessutom lever de på en väldigt låg dagersättning på endast 71 kronor/dag för vuxna, med ett tillägg på 37-50 kronor/dag för barnen beroende på ålder. Att få ett jobb och en mer ordnad ekonomi är förstås helt avgörande för att klara den redan påfrestande tillvaron att vara flykting i ett främmande land. Dessutom är språket viktigt i kontakter med barnens skola, olika myndigheter och samhällsfunktioner. Det är också viktigt för att bryta isoleringen och få en mer aktiv och meningsfull fritid.
Satsningar från regeringen
Liberalerna har också lyckats driva igenom att regeringen har prioriterat upp frågan om flyktingarnas förhållanden. Den 28 mars tillkännagav arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), tillsammans med utbildningsminister Mats Persson (L) att regeringen anslår 100 miljoner kronor till Sveriges kommuner för att kunna anordna SFI till flyktingar från Ukraina.
– Många av dessa flyktingar, ofta mammor med barn i skolåldern, är väldigt motiverade. De är också ofta välutbildade samt har bra yrkeskunskaper. Det finns flera branscher i Sverige som idag saknar arbetskraft, och även i ett framtida återuppbyggnadsarbete i Ukraina kommer svenska företag ha behov av språkkunnig personal som kan bistå i affärsförbindelserna, fortsätter Heinz Sjögren.
Liberalerna ser glädjande på den politiska enighet som den här frågan har fått i kommunen, där samtliga partier har stöttat förslaget.