Se alla

Tyresö satsar på äldre med Silviacertifiering

Tisdag 2 februari 2016

demensAlliansen i Tyresö gick på val till att Silviacertifiera all personal som arbetar med äldre människor  inom vård- och omsorgsboenden. Nu har den treåriga satsningen precis startat.

Silviacertifiering innebär att all personal inom omsorg utbildas i demensvård. Syftet är att kunna få högsta möjliga livskvalitet för den demenssjuka och deras anhöriga

– Många möter idag i sitt yrkesliv  personer som är drabbade av demenssjukdom. Oavsett om du är undersköterska, vaktmästare eller kock på ett boende för människor med demens är det viktigt att förstå hur dessa sjukdomar uttrycker sig och vad som ligger bakom. Allt för att de äldre och deras anhöriga ska bemötas på bästa tänkbara sätt. Därför är Silviacertifieringen en fantastisk satsning, säger Åsa de Mander (L) gruppledare i Socialnämnden.

Silviahemmet_DF

Det är även  viktigt att få kunskap om de olika symtom som den sjuke kan uppvisa och hur man kan tolka och behandla dessa. För att kunna möta den sjuke på ett professionellt sätt behövs även kunskap om kommunikation och bemötande samt om de anhörigas situation. Totalt är det 1,9 miljoner kr per år i tre års tid som satsas.

– Tyresö och Solna kommun är de första kommunerna i Sverige som genomför en Silviacertifiering av all omsorg. Satsningen är unik och gör att vi som kommun kommer att ligga i framkant vad gäller demensvård,  fortsätter Åsa de Mander.

FAKTA OM DEMENSSJUKDOM

180.000 människor i Sverige lider av en demenssjukdom.

10.000 av dem är under 65 år.

Tillsammans med anhöriga och närstående berörs närmare 1 miljon människor. Man räknar med att cirka 25.000 personer insjuknar varje år. Enligt Socialstyrelsen kommer så många som 270.000 personer att vara drabbade av en demenssjukdom år 2030.
(Källa: Demensförbundet)