Se alla

Så hjälper vi barn och unga att må bättre

Med hela livet framför sig.

Fredag 7 maj 2021

 

Fler unga mår psykiskt dåligt. Det kan handla om allt från skolstress eller corona-oro till ensamhet, depression eller svåra psykiatriska diagnoser. Några behöver bara en vuxen som finns till hands och lyssnar. Andra behöver hjälp från skolan, socialtjänsten eller vården.

Viktigt med en bra skola

Skolan som skydd. Att gå till skolan varje dag, och att trivas där, är det viktigaste för att må bra som ung. Kunskap, rutiner, positiva förväntningar och ett socialt sammanhang ger starkt skydd mot psykisk ohälsa.
Undervisning i mindre sammanhang. I Tyresö har vi satsat på särskilda undervisningsgrupper (studios) för att elever som behöver, ska få undervisning i mindre grupp.
Rådgivning till skolorna. Tyresös resurs- och utvecklingscentrum (RUC) erbjuder stöd till pedagoger och rektorer på skolor och förskolor med specialkompetenser inom tal- och språk, beteendevetenskap och skolfrånvaro.

Elever med omfattande behov. När en elev har mycket omfattande behov får de stöd i våra kommunala lärstudios eller i den kommunala resursskolan med behandling.

Långvarig skolfrånvaro. Har man stannat hemma från skolan länge av olika anledningar ska man få hjälp tillbaka, via Mobila Teamet Återvändarskolan, Second Chance School eller med annat individuellt stöd.

Närmare till hjälpen

Tillgänglig vård. På ungdomsmottagningen får unga människor råd och stöd, och hjälp att ta sig vidare i vården. Just nu utvecklas vårdcentralernas mottagning för unga med olika psykiska problem.

Tyresös elevhälsoteam. Det ska vara enkelt att få hjälp för den som mår dåligt eller behöver extra stöd. På alla kommunala skolor finns därför elevhälsoteam där rektor, specialpedagog, skolkurator, skolsköterska och skolpsykolog ingår. De har en väldigt viktig funktion för elevernas välmående och möjlighet att lyckas i skolan.

Viktigt samarbete. Skola, socialtjänst och sjukvård samarbetar för att hjälpa barn och unga, så att de får den hjälp de behöver. Flera verksamheter som t.ex. Maria Ungdom och den psykiatriska barnakuten, kommer att finnas på samma ställe. I Tyresö finns socialtjänstens mottagningsgrupp för barn och unga och vi har dessutom uppsökande fältassistenter som man kan prata med.

Börja tidigt

Hembesök. Genom hembesök hos nyblivna föräldrar, kan man fånga upp eventuell oro och behov av stöd som annars senare kan leda till psykisk ohälsa. På så sätt kan familjer tidigt få stöd från föräldrarådgivare, socialtjänst, förskola och skola.

Mer rörelse. Barn har rätt till rörelse och hälsa. De som tidigt upptäcker glädjen med att röra på sig, klarar skolan bättre och mår bra – både fysiskt och psykiskt. Därför satsar vi i Tyresö på att både skolgårdar och förskolegårdar ska rustas upp för att uppmuntra lek och rörelse. Lika viktigt är att det finns gott om plats för spontanidrott.

Våga prata om det svåraste

Skydda barn mot våld. Att växa upp med våld i familjen sätter djupa spår i både kropp och själ. Det är en av samhällets viktigaste uppgifter att skydda barn som far illa hemma. Ett nära samarbete mellan skola, socialtjänst och polis är oerhört viktigt. Liksom att det finns särskilda team som är specialiserade på att utreda och förhöra barn när brott misstänks.

Sprid kunskap. Det är inte farligt att prata om självmord – tvärtom! Det är bristen på samtalsstöd som kan vara dödlig. I Tyresö samarbetar Karolinska institutet med kommunens högstadieskolor för att nå ut till elever med kunskap om psykisk ohälsa och självmordsprevention.

här kan du läsa mer om var du kan söka hjälp

På Tyresö kommuns websida tyreso.se så finns det kontaktuppgifter och sidor som kan guide dig vidare.

Om du är orolig för ett barn eller ungdom eller om du själv behöver hjälp kan du läsa mer här:
https://www.tyreso.se/omsorg–stod/stod-for-vuxna-och-familjer/orolig—for-dig-sjalv-eller-nagon-annan.html

Om du letar efter information om särskilt stöd i skolan kan du läsa mer här:
https://www.tyreso.se/forskola–skola/skolbarn/sarskilt-stod.html

Om du letar efter information om stöd till barn- och tonårsfamiljer kan du läsa mer här:
https://www.tyreso.se/omsorg–stod/stod-for-vuxna-och-familjer/stod-for-barn–och-tonarsfamiljer.html

Länk till Tyresö ungdomsmottagning:
https://www.tyreso.se/omsorg–stod/stod-for-unga/ungdomsmottagningen.html

Här finns länkar riktade till ungdomar som tex kontakt till Tyresös fältassistenter, BUP,  RFSU, Maria Ungdom m.m. 
https://www.tyreso.se/omsorg–stod/stod-for-unga/ungdomsmottagningen/viktiga-lankar-for-ungdomar.html