Se alla

Varför blev det S+L+MP som ska styra Tyresö de närmsta fyra åren?

Liberalerna förklarar vad som hände.

Fredag 26 oktober 2018

Till våra liberala väljare i Tyresö:

Varför blev det S+L+MP som ska styra Tyresö de närmsta fyra åren?

Mats Lindblom

Det bästa sättet att driva liberal politik i Sverige är att vara med och styra i en Alliansmajoritet. Det är en slutsats som delas av liberalerna både på riksnivå och i de flesta län och kommuner i Sverige. Vi liberaler i Tyresö utgör inget undantag. Vi har under de senaste 16 åren varit en del av Alliansstyret i denna kommun. Och vi har varit stolta över det. Men nu saknas en genuin vilja hos Moderaterna att tillsammans med de övriga Allianspartierna bilda en majoritet över blockgränsen. Därför måste vi för Tyresöbornas skull hitta en annan hållbar lösning för att styra vår kommun under nästa mandatperiod.

Inför detta val hoppades vi liberaler, liksom företrädarna för de andra Allianspartierna, att vi skulle få en fortsatt Alliansmajoritet, så att vi kunde fortsätta styra tillsammans som tidigare. Vi liberaler här i Tyresö gjorde ett riktigt bra val. Vi ökade 2,2%-enheter, och gick fram från 4 till 5 mandat i kommunfullmäktige. Dessvärre gjorde samtidigt Moderaterna ett katastrofval. Man tappade 7,3%-enheter, och backade från 18 till 14 mandat. Därmed gick också Alliansmajoriteten förlorad. De rödgröna stod still, och SD gick framåt kraftigt och blev därmed vågmästare mellan Alliansen och de rödgröna. Det är här problemen börjar för Alliansen.

Att Alliansen med totalt 24 mandat blev större än de rödgröna med total 21 mandat, saknar egentligen betydelse. I ett Alliansstyre i minoritet skulle Sverigedemokraterna bli vågmästare i samtliga nämnder, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Då skulle Oliver Frimodig, generalsekreterare för Ungsvenskarna och ny gruppledare för Sverigedemokraterna i Tyresö, kunna diktera politiken i Tyresö i fyra år. Det är inget gångbart alternativ för Liberalerna i Tyresö. Det har vi varit mycket tydliga med till övriga Allianspartier, både före och efter valet.

Vi liberaler har efter valet drivit på hårt för att få till ett grönblått styre i Tyresö med Alliansen och Miljöpartiet. Ett styre som skulle vara mycket lika de vi efter valet sett komma på plats i Stockholm, Solna och på Värmdö. Det hade kunnat bli ett riktigt bra alternativ även för Tyresö. Men det har saknats vilja från framför allt Moderaterna att hitta de kompromisser som man lyckats med i andra kommuner. Det är en sak att säga att man vill ha med Miljöpartiet. Men att tro att man ska lyckas med det utan att behöva göra några eftergifter, vare sig till Miljöpartiet eller övriga Allianspartier, är naivt. Att Moderaterna därtill tänkte sig behålla alla sina tre kommunalråd, trots att man backat kraftigt, och samtidigt inte ens erbjuda Miljöpartiet en enda ordförandepost i någon nämnd, visar att viljan inte funnits.

Miljöpartiet tackade nej till fortsatta förhandlingar redan efter andra sammankomsten. Det visade sig vara spiken i kistan för en fempartikoalition, då Moderaterna inte ens gjorde något seriöst försök att få tillbaka Miljöpartiet till förhandlingsbordet.

Vi liberaler hade redan första veckan efter valet blivit kontaktade av Anita Mattsson, Socialdemokraternas oppositionsråd, som då sonderade intresset för ett blocköverskridande styre. I det läget förhöll oss vi liberaler rätt avvaktande till denna förhandlingsinvit. Men när Miljöpartiet senare kastade in handduken för ett samarbete med Alliansen, gick vi med på att gå vidare med diskussioner med Socialdemokraterna. Hellre att ta ansvar och försöka samarbeta över blockgränsen, än att gå i opposition och lämna Tyresö i ett politiskt kaos, var uppfattningen i vår lokalförening.

Rätt snabbt identifierade vi en del frågor som vi hade samsyn kring, bland annat ekonomin, skolan och äldrepolitiken. Efter att även Miljöpartiet bjudits in till dessa samtal, gick det rätt snabbt att se att förutsättningarna för en gemensam budget fanns på plats. Vilket är en förutsättning för ett fortsatt lyckat samarbete.

Då Centerpartiet inte visat något intresse för ett blocköverskridande samarbete, fick vi nöja oss med denna minoritetskonstellation som vi kallar Tillsammans för Tyresö. Vi får alltså ett minoritetsstyre under den kommande mandatperioden. Men det är en ganska stark minoritet. Vi kommer ändå att få majoritet i alla nämnder, vilket är en stor fördel jämfört med den situation en styrande Alliansminoritet skulle hamna i. I kommunfullmäktige krävs stöd från något av de fyra partierna M, C, SD eller V för att det nya styret ska få igenom politiken. Men det har mig veterligen knappast hänt en endaste gång att dessa fyra partier enats om ett motförslag i en politiskt särskiljande fråga.

Situationen är något mer problematisk i kommunstyrelsen. Där har styret minoritet med 7 av 15 mandat. Där kommer också att behövas stöd från något annat parti. Av egen kraft hittar vi i kommunstyrelsen M och SD. Men hjälp av M, kommer även C och KD kunna få representation i kommunstyrelsen. Men V är beroende av en lyckad lottning (!) mot SD för att erhålla ett mandat.

För ett blocköverskridande mittenstyre som ”Tillsammans för Tyresö”, är det en stor fördel att kunna ha oppositionspartier både till höger och vänster. Det har vi i fullmäktige genom valresultatet. I kommunstyrelsen åstadkommer vi det genom en så kallad valteknisk samverkan med Vänsterpartiet. Den enda effekten av denna valtekniska samverkan i kommunstyrelsen, är att Vänsterpartiet säkerställs ett mandat i kommunstyrelsen. Ett mandat som annars riskerar att lottas till Sverigedemokraterna. Givetvis ger detta en fördel för Vänsterpartiet. Men det ger också en stor fördel för det nya styret, då vi får möjlighet att precis som i fullmäktige ta stöd från både höger och vänster.

I en ny politisk situation gäller det att laga efter läge. Det finns i sådana lägen inledningsvis oftast fler olika handlingsalternativ. Efterhand faller kanske några alternativ bort, och till slut måste man fatta ett beslut.

Vårt beslut landade denna gång i ett blocköverskridande mittenstyre med S och MP, som vi kallar ”Tillsammans för Tyresö”. I det nya styret kommer vi Liberaler att fortsätta driva liberal politik – tydligt, kraftfullt och förhoppningsvis framgångsrikt. Vi är givetvis medvetna om att man i ett samarbete inte kan få igenom allt man önskar. Men det viktigaste är att vi hela tiden har Tyresös bästa för ögonen. Vi är ju alla kommuninvånare, både politiker och väljare.

Mats Lindblom (L)
vice ordförande kommunstyrelsen och gruppledare Liberalerna Tyresö